Ajankohtaista

« Takaisin

Ajatuksia itsenäisyydestä - samassa veneessä kanssasi

Kirjailija Oren Arnold listasi kerran lahjasuosituksia:Viholliselle anteeksiantosi. Vastustajalle suvaitsevaisuutesi. Ystävälle sydämesi. Asiakkaalle palvelusi. Jokaiselle ihmiselle armeliaisuutesi. Jokaiselle lapselle hyvän esimerkkisi. Itselle kunnioituksesi.

Mikä toteuttaisi tuon yhtälön? On helppo sanoa, että itseään kunnioittava ihminen pystyy kunnioittamaan muita ja toimimaan hyvänä esimerkkinä. Vaikeampi sen sijaan on sanoa, miten ihmisen saisi kunnioittamaan itseään.

Suomalainen kulttuuri on mielenkiintoinen yhdistelmä itsenäisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Minulle itsenäisyys ilmenee lupana yrittää ja mahdollisuutena toteuttaa itseään, mutta toki välillä myös "ei tartte auttaa" –mentaliteettina. Suomalainen yhteisöllisyys näyttäytyy varsin usein viisautena tehdä yhdessä silloin, kun on sen aika. Kunnioitamme omaa päätäntävaltaamme ja haluamme pitää siitä mahdollisimman pitkälle kiinni, mutta olemme riittävän viisaita nähdäksemme yhteistyön voiman.

Koska ihmisyyden syvimpiä ominaisuuksia on halu onnistua ja olla arvostettu, on avain itsensä kunnioitukseen lopulta myös yhteisöllinen asia, vaikka emme sitä helposti myöntäisikään. Annammeko kiitosta, kun sen aika on? Annammeko toisillemme korjaavaa palautetta vai parjaavaa kolautetta? Pystymmekö kunnioittamaan ihmistä itsessään, vaikka olisimmekin tekemisen tavoista eri mieltä? Arvostavan yhteisöllisen kulttuurin rakentaminen on mahdollista, mutta kaikki mikä vaatii kulttuurista säätöä, vaatii paljon töitä ja kärsivällisyyttä. Silti tehtävissä.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikana on pohdittu paljon menestyksen avaimia. Hyvinvointi, menestys ja kehittyminen – niin yksittäisen ihmisen, työyhteisön kuin yhteiskunnankin kohdalla – edellyttävät yhteisöllisyyttä ja yhteistä arvostusta, mutta myös itsenäisyyttä ja omaa vastuunottoa. Menestyksen vastuuta ei voi siirtää itseltä pois, sillä kaiken muutoksen päävastuu on edelleen ihmisellä itsellään. Miten pystyisimme kuitenkin yhteisöissä tukemaan tarvittavaa henkilökohtaista vastuunottoa ja muutosta? Hyvinvoivat yksilöt muodostavat menestyvän yhteisön ja molemmat tarvitsevat toisiaan. Hyvinvoiva Suomi tarvitsee hyvinvoivia kansalaisia.

MSK-konserni haluaa olla mukana Teknologiateollisuuden #kehunarvoinen-kampanjassa. Konsernin kotisivuille on asennettu kampanjaan liittyvä ns. Landing Page, joka on sivuilla 11.12. saakka. Kampanjan tarkoituksena on nähdä ympärillämme hyvää ja tuoda ne esille hashtagilla #kehunarvoinen. Tämän myötä julkaisut menevät Teknologiateollisuuden kampanjasivuille ja sosiaaliseen mediaan.

Toivotan itseni ja työnantajan puolesta kaikille mitä parhainta satavuotisen Suomen itsenäisyyspäivää.

Tero Yliselä
Henkilöstöjohtaja


 

Takaisin